Onderzoeksoutput is een verzamelterm voor diverse categorieën van output die geproduceerd wordt door onderzoek. Het werk van ECOOM-Hasselt omvat de classificatie en semantische harmonisering van publicatiecategorieën en onderzoeksdatasets.

Publicatiecategorieƫn

Publicatiecategorieën categoriseren publicaties op basis van het publicatietype. Enkele jaren geleden heeft ECOOM-Hasselt de publicatiecategorieën die binnen de diverse onderzoeksinstellingen in Vlaanderen gebruikt werden geanalyseerd en op basis van hun inhoud afgestemd op de publicatiecategorieën die door het FWO en op het FRIS-portaal gebruikt worden. Daarbij werd ook rekening gehouden met de semantische harmonisering van de metadata zelf.

ECOOM-Hasselt is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de informatieleveranciers van het FRIS-portaal en het FWO inzake aanlevering van data met betrekking tot publicatiecategorieën.

 

Onderzoeksdatasets

Naast het publiceren van wetenschappelijke literatuur, is het registeren en rapporteren over onderzoekdatasets in het digitale tijdperk sterk in opmars. Het FRIS-portaal zal binnenkort informatie over onderzoeksdata mee opnemen. Hiertoe zal ECOOM-Hasselt een standaard voor onderzoeksdata gerelateerde metadata bepalen in samenspraak met de Vlaamse stakeholders. Deze standaard zal voorzien worden van een vastgelegde semantiek teneinde een uniforme gegevensregistratie van onderzoeksdata in Vlaanderen te bewerkstelligen. Daarnaast zal ECOOM-Hasselt op basis hiervan, mee instaan voor het creëren van business en validation rules die gehanteerd kunnen worden in de aanlevering en visualisatie van deze informatie naar het FRIS-portaal. Hiertoe zal ECOOM-Hasselt tevens een classificatie opstellen voor het categoriseren van onderzoeksdatasets. De classificatielijst voor onderzoeksdatasets zal dusdanig ontwikkeld worden dat het gebruikt kan worden door tal van stakeholders en in lijn is met de internationale trends. Tevens zal er een model worden uitgewerkt om open datasets als dusdanig te herkennen en labelen.

Terug